To się poprostu w pale nie mieści!!! Dodałem film video

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • domelw1
    Classic
    • 2008
    • 12

ja nie wiem czy to auto mu ktoś wymieni tylko mówie CI jakie ma prawa
    Domelw1

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Zamieszczone przez szkoda
      naprawdę jesteś pewien, że jak instalka LPG, na którą gwarancji udziela inna niż SAP firma, nie działa tak jak należy to ktokolwiek będzie wymieniał auto na nowe :?:
      zapewniam Cię, że nie.
      hmm , no ale on przecież kupił AUTO od skody, w ktrórym ma instalcje lpg tak jak ktoś ma diesla , halogeny itd - i to wszytko jako całość musi działać - ma dwie osobne gwarancje na auto + lpg ?
      To się skoda może wypiąć?

Komentarz

• __kater__
        Ambiente
        • 2008
        • 151

Za cały samochód ze wszystkim elementami odpowiada salon Marszałka.

cytat przedstawiciela SAP

"Na wstępie pragniemy Pana poinformować, iż ©koda Auto Polska SA nie była oraz nie jest Gwarantem zakupionego przez Pana samochodu, czy też jakichkolwiek usług wykonywanych w pojeździe.

Ponadto informujemy Pana, że każdy z naszych Autoryzowanych Partnerów Serwisowych ©koda Auto, jest samodzielnym podmiotem, prowadzi działalność gospodarczą na własne ryzyko i odpowiedzialność."

Ty samym sugerując mi, że mają gdzieś jak sprawa już będzie w sądzie ale...
        ...dbając jednak o wizerunek marki zaproponowano mi pewne rozwiązanie, które niezależnie od wszczęcia z mojej strony procedury prawnej może rozwiązać mój problem wcześniej. Na to muszę jednak poczekać na powrót z urlopu człowieka z Landi.

Pomijając sprawę dochodzenia swoich racji od strony prawnej, które są czasochłonne i nic nie przeszkadza by szły równolegle oraz z propozycji SAP by moim gazem zajął się sam technik Landi skorzystałem z rady wielu forumowiczów postanowiłem jeszcze spróbować w jednym z Krakowskich serwisów skody.

Samo podejście już jest inne. Przyjmujący zgłoszenie zaproponował, że nie będzie przekazywania problemu tylko bezpośrednio wszystko powiem Gazowcowi by nic nie umknęło. Poprosiłem jednego z forumowiczów, który tam pracuje by zapoznał osobę która będzie robić moje autko z tym wątkiem na forum a w szczególności z materiałem Video za co już teraz z góry serdecznie dziękuję. Głęboko wierzę, że uda się postawić diagnozę i jeśli jest wadliwa jakaś część to już będzie wiadomo o co chodzi.
        ----===LPG Powered By GABOREK===---

Komentarz

• marte
          Rider
          • 2007
          • 259

Zamieszczone przez __kater__
          Za cały samochód ze wszystkim elementami odpowiada salon Marszałka.

cytat przedstawiciela SAP

"Na wstępie pragniemy Pana poinformować, iż ©koda Auto Polska SA nie była oraz nie jest Gwarantem zakupionego przez Pana samochodu, czy też jakichkolwiek usług wykonywanych w pojeździe.

Ponadto informujemy Pana, że każdy z naszych Autoryzowanych Partnerów Serwisowych ©koda Auto, jest samodzielnym podmiotem, prowadzi działalność gospodarczą na własne ryzyko i odpowiedzialność."

Standardowy tekst. Skoro kupiłeś auto i masz z nim problem to nie nasza sprawa. Też dostałem kiedyś dokładnie ten tekst. CTRL+C i CTRL+V albo może i nawet automat tam mają do automatycznego generowania odpowiedzi....

Pzdr

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Gwarantem jest producent (Czyli Skoda Auto) którego przedstawicielem w Polsce jest Skoda Auto Polska. Którko mówiąc wciskaja ci ciemnotę, bo gdby gwarantem był salon w którym kupiłeś auto a nie producent (lub jego pzredstawiciel na dany kraj) to po pierwsze nie mółbyć serwisowac auta nigdzie indziej niz tylko w salonie w którym auto było zakupione. Po drugie zaś warunki gwarancji byłyby rózne u rónych dealerów.
            Czyli SAP sama nie wiem kim jest i jakie są jej obowiązki względem klienta 8) Przykre
            Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Big
              Czyli SAP sama nie wiem kim jest i jakie są jej obowiązki względem klienta 8) Przykre
              już ONA dobrze wie
              skoro jednak SAP próbuje wyłgać się od jakiejkolwiek odpowiedzialności za sprzedane przez dilera auto to rozumując w ten sposób odpowiedzialny jest za nie chyba człowiek, który fizycznie to auto wydał :lol:
              paranoja :lol:
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• andriu21tg
                L&K
                S_OCP Member
                • 2008
                • 1499

Nic nie pozostaje tylko przesiasc sie na rower a auto zostawic w garazu zeby tylko cos sie niepopsuło bo potem kazdy sie wypnie...

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

Ja bym ich od strony rękojmi zaatakował jak będą urykiwać - jako żywo towar niezgodny z umową.

Nawiasem mówiąc to jest paranoja....

Komentarz

• __kater__
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 151

Zamieszczone przez westwi78
                    Ja bym ich od strony rękojmi zaatakował jak będą urykiwać - jako żywo towar niezgodny z umową.
                    :diabelski_usmiech

Komentarz

• westwi78
                      RS
                      • 2008
                      • 2940

Zamieszczone przez westwi78
                      :diabelski_usmiech
                      czyżby czyżyk?

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8162
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czytajac ten temat zastanawiam sie czy wogole jechac na przeglad do serwisu.....czy nie lepiej servisowac u znajomego mechanika jak to robiłem z poprzednimi autami i odpukac wszystko było ok.
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez piotrek_os
                          Czytajac ten temat zastanawiam sie czy wogole jechac na przeglad do serwisu.....czy nie lepiej servisowac u znajomego mechanika jak to robiłem z poprzednimi autami i odpukac wszystko było ok.
                          no wiesz, parę osób już do tego doszło jakiś czas temu :lol:
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8162
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez szkoda
                            Zamieszczone przez piotrek_os
                            no wiesz, parę osób już do tego doszło jakiś czas temu :lol:
                            że nie warto....., bo i tak guzik tam pomoga.....jak maja ludzi tam na czym sie siedzi......
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Misiekoctavia
                              Elegance
                              • 2005
                              • 891

Ja ostatnio to juz nawet znajomym mechanikom przestalem wierzyc.
                              U jednego znajomego mechanika zostawili mi w aucie taki syf, ze odkurzaczem pioracym musze wjechac :evil:
                              A u drugiego znajomego mechanika to po wymianie oleju po 2kkm gdy wczoraj wsprawdzilem poziom oleju okazalo sie, ze jest grubo ponad norme :evil:
                              Dziady p@#$^one nawet niepotrafia sprawdzic roboty swoich tepych uczniow :x
                              Rece opadaja.
                              Sorry za OT.

Komentarz

• salvado
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 314

ZTCW, to GWARANCJI udziela producent lub dealer, natomiast RĘKOJMIA leży po stronie sprzedawcy. W przypadku roszczeń, bardzo ważne jest, już na samym początku wszczynania procedury, precyzyjne określenie, z której formy, jako nabywca, chcemy korzystać. Niesie to za sobą dalsze implikacje, ale nie do końca wiem, czy w świetle prawa samochód to taki sam towar jak np. odkurzacz. Wydaje się, że tak, ale ..... ???
                                Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• westwi78
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2940

Zamieszczone przez salvado
                                  Niesie to za sobą dalsze implikacje, ale nie do końca wiem, czy w świetle prawa samochód to taki sam towar jak np. odkurzacz. Wydaje się, że tak, ale ..... ???
                                  No pewnie że taki sam - żadnej różnicy z punktu widzenia prawa nie ma.

Komentarz

• S3 CHRIS
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 979
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Big
                                    Gwarantem jest producent (Czyli Skoda Auto) którego przedstawicielem w Polsce jest Skoda Auto Polska. Którko mówiąc wciskaja ci ciemnotę, bo gdby gwarantem był salon w którym kupiłeś auto a nie producent (lub jego pzredstawiciel na dany kraj) to po pierwsze nie mółbyć serwisowac auta nigdzie indziej niz tylko w salonie w którym auto było zakupione. Po drugie zaś warunki gwarancji byłyby rózne u rónych dealerów.
                                    gwarantem jest sprzedawca czyli dealer!! zawsze gwarantem jest sprzedający nie inaczej.

Dealer może rościc gwarancje do SAP i tyle
                                    ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez S3 CHRIS
                                      gwarantem jest sprzedawca czyli dealer!! zawsze gwarantem jest sprzedający nie inaczej.
                                      To jakieś nowe przepisy prawne stworzyłeś
                                      Gwarantem jest ZAWSZE producent (między innymi dlatego oddając rzecz do sklepu w którym ja zakupiłeś jest ona odsyłana do producenta i on wypowiada się co do uznania lub nie roszczeń wynikających z gwarancji).
                                      Sprzedawca odpowiada tylko na zasadzie rekojmi za sprzedany produkt, ale nigdy gwarancji
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez Big
                                        To jakieś nowe przepisy prawne stworzyłeś
                                        Gwarantem jest ZAWSZE producent (między innymi dlatego oddając rzecz do sklepu w którym ja zakupiłeś jest ona odsyłana do producenta i on wypowiada się co do uznania lub nie roszczeń wynikających z gwarancji).
                                        Sprzedawca odpowiada tylko na zasadzie rekojmi za sprzedany produkt, ale nigdy gwarancji
                                        oczywiście, że tak, inaczej miałbyś gwarancję na auto tylko u dilera, u którego je kupiłeś
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Dealer może rościc gwarancje do SAP i tyle
                                          No tu to sie wogóle pogubiłeś Skoro, wdług ciebie, dealer jest gwarantem, to po co ma mieć jakiekolwiek roszczenie do kogokolwiek skoro to gwarant ustala warunki gwarancji i sam decyduje o tym co jej podlega a co nie
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• adeks
                                            Drive
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 87

W tej chwili obowiązują przepisy "o niezgodności towaru z umową" (art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego (Dz.U. Nr 141, poz. 1176). Rzecz w tym, że to dotyczy jedynie sprzedaży konsumenckiej tzn. prywatny zakup (nie na firmę). W przypadku jeżeli zakupujesz towar na firmę (faktura VAT) dotyczą przepisy o rękojmii sprzedawcy (ustawa bodajże z 69 roku).
                                            Niezgodoność z umową pozwala na wymianę towaru (telefon, odkurzecz, samochód) na nowy lub żądanie zwrotu gotówki w czasie pół roku od zakupu (czy zwrot czy wymiana - wybór należy do Ciebie). Argumentem jest to, że towar mógł posiadać wadę już w w momencie sprzedaży. W okresie od pół roku do dwóch lat od momentu zakupu możesz żądać od sprzedawcy, naprawy towaru lub wymiany na nowy jeżeli nie będzie w stanie towaru naprawić.
                                            Zaznaczam - sprawa nie dotyczy gwaracji - gwarantem jest producent, a sprzedawca odpowiada jedynie na podstawie "niezgodności towaru z umową" wobec klientów detalicznych, bądź na podstawie rękojmii wobec podmiotów gospodarczych.
                                            Osobiście na podstawie "niezgodności" wymieniłem sobie lodówkę na nową gdy po dwóch tygodniach przestała działać nowo zakupiona, torbę na laptopa. W Zielonej Górze znam osobę która wymieniła sobie na nowe Reanaulta Lagunę - sprawa nie była łatwa - oparała się nawet o sąd ale prawo stoi po stronie kupującego.
                                            zainteresowanym link:

Pozdrawiam i trzymam kciuki
                                            Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• __kater__
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 151

adeks dobrze pisze, mój prawnik idzie tą drogą ale...

jutro prawdopodobnie odbiorę sprawne auto. Wszystko Wam powiem (bo już wiem nieoficjalnie - i powiem że M A S A K R A ) ale czekam do jutra - nie chce zapeszać ;-)

Swoją drogą Serwis Skoda Marszałek dostanie pozew za świadome wielokrotne wydanie niesprawnego samochodu (wyłączający się silnik w trakcie jazdy), którego użytkowanie mogło spowodować zagrożenie życiu a w zasadzie spowodowało zagrożenie dla życia mojej żony i dziecka.

Bo to że nie umieli naprawić to nie problem - mają prawo, ale że kierownik serwisu wmawiał mi że jest naprawione i tak ma być to już jak w tytule tego wątku - w pale się nie mieści!

Oj będzie się działo!

Komentarz

• mani0
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 643

__kater__, trzymam kciuki

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

kierownik serwisu wmawiał mi że jest naprawione
                                                  o, to ciekawa ścieżka
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9942
                                                    • Ford

A zapytam z ciekawości: czy jeśli auto jest naprawiane (tzn. ma jakąś usterkę fabryczną) w ramach gwarancji, to koszty tych napraw pokrywa ASO w którym auto jest naprawiane, czy też producent auta (tzn. płaci za fakturę wystawioną mu potem przez Autoryzowaną Stację Obsługi)? Pytam tu o konkretny przykład autora tego postu. Zakładam, że za naprawy gwarancyjne związane z usterką instalacji LPG płaci producent auta. Czy w tym wypadku producent nie powinien zainteresować się niekompetencją swojego podwykonawcy (tzn ASO)? Przecież musiał kilkukrotnie zapłacić za nieskuteczną naprawę a koszty z pewnością stanowiły poważną kwotę...
                                                    Adam... Używam:
                                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

Pracuję...